Munitietekort?

Munitietekort?

Technische briefing Defensie

In een technische briefing aan het Parlement op dinsdag 6 september 2022 heeft Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim gemeld dat de krijgsmacht heeft grote moeite om de munitievoorraden aan te vullen; er is een munitietekort. Ondanks de huidige royale budgetten heeft volgens Eichelsheim “de industrie moeite om ons te voorzien in het tempo dat wij willen.” Als NAVO-landen in een confrontatie met Rusland zouden belanden, kan de wapenindustrie de vraag naar munitie ’niet bijbenen’, voorspelt Eichelsheim.

Munitietekort bestaat al heel lang

Een beetje flauw zou ik willen zeggen. Het munitietekort is niet van vandaag of gisteren en ook niet gerelateerd aan de Russische oorlog in Oekraïne. Sinds 1991 is er niet alleen stelselmatig te weinig munitie aangeschaft, er werd door Defensie zelfs betaald om munitie te vernietigen. Dat er vervolgens door de industrie fabrieken gesloten zijn (of failliet zijn gegaan) is niet meer dan logisch. Muiden Chemie, de Kruithoorn, PRB zijn maar een paar voorbeelden van fabrieken die sneuvelden onder het vredesdividend. Nu de industrie verwijten dat er geen productiecapaciteit is, is nogal een gotspe.

Een nieuwe fabriek?

Maar kom, laten we niet te veel naar het verleden kijken. Als het aan Eichelsheim ligt, hebben we straks ook nationaal de mogelijkheid om weer munitie te produceren. Hij daagt ook de industrie uit om nu stappen zetten.

Prima, maar dat vraagt ook iets van het Ministerie van Defensie zelf. Je kunt niet verwachten dat de industrie een nieuwe fabriek gaat bouwen en dan maar moet afwachten of de Defensie Materieel Organisatie haar een contract gunt. Nog los even van de bouw – en omgevingswet vergunningen die nodig zullen zijn om überhaupt een munitiefabriek (“horror”) te bouwen.

Aan de slag

Tijd dus voor een pact tussen overheid en bedrijfsleven om samen die fabriek te gaan bouwen. Civiel-militaire samenwerking zoals we die eeuwenlang in Nederland op munitiegebied gekend hebben. En met overheid bedoel ik niet alleen Defensie, maar alle departementen. Nationale veiligheid is een zaak van iedereen en om een oorlog (zonodig) te winnen heb je een heel land nodig. Een contract voor 25 jaar, goede afspraken over op- en afschaling van productie en open calculatie. Naast defensie zie ik een belangrijke rol voor de ministeries van Economische Zaken,  Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, Infrastructuur & Waterstaat en Financiën, maar ook door de Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid  en VNO-NCW

Wanneer gaan we aan de slag met dat Munitie Ecosysteem? Ik denk en help graag mee.

Comments are closed.